Кметът на Русе отчете успешна втора година от мандата, социалните мрежи не споделят оптимизма

0

Успешна втора година от мандата си отчете кметът на Русе Пенчо Милков. Сред на-сериозните достижения той посочи оборудването на общинските предприятия с нова, многофункционална комунална техника, което, по думите му, ги прави по-силни и независими. Започнахме да поддържаме улици, тротоари, булеварди, алеи и паркове, да чистим снега там, където големите машини не могат да достигнат, да мием пътищата с дезинфектиращ препарат – както в централната градска част, така и по кварталите, подчерта градоначалникът.

Сред другите успешни дейности Милков посочи възобновяването на проекта за Летище Русе, изграждането на сероочистваща инсталация, която намалява и фините прахови частици от ТЕЦ-Русе, което е станало под натиска на Общината, обновяването на автопарка на градския транспорт с нови електробуси и допълнителни тролеи, стартирането на мащабни проекти като изграждането на спортна зала с басейн в кв. „Дружба“, благоустройствените дейности в кварталите „Здравец“, „Дружба“, „Чародейка“ и „Възраждане“..

Успешно завършихме 10 нови проекта, в процес на управление са 23, а още 7 са депозирани. В подготовка сме да кандидатстваме за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, като определихме приоритетите си и генерирахме нови идеи за посоката на развитие на Русе. Почерпихме идеи и от гражданите, като събрахме градивните ви предложения при подготовката на  стратегическия документ „План за интегрирано развитие“, каза още кметът.

В същото време в социалните мрежи, където отчетът се излъчваше на живо, граждани не споделяха оптимистичния тон в отчета и не спираха да публикуват гневни постове срещу неизпълнени от общината ангажименти. Недоволството им бе насочено най-вече срещу състоянието на инфраструктурата в града, почистването, обществения транспорт.

„Някога ще се обърне ли внимание на района в и над гарата ? Чакаме от 2008 ,когато бяха въведени в експлоатация луксозните асансьори, да можем и да ги използваме, а не да изкачваме в полумрак рушащите се хлъзгави 64 стъпала, заобиколени от стичащите се по разрушените стени „водопади“, и ,излизайки от подлеза , да скачаме в огромна , непреодолима локва и поредица от „езерца“ ,за да стигнем след излизането от подлеза под Международното до огромния гьол на кръстовището с „Г.Делчев“. В него колите плуват и къпят минаващите ,избутани в калта заради унищожения тротоар, хора !!! И понеже инфраструктурата ни и транспортът ни са чудесни ,и вървящите почти една след друга 11-та и 18-та /рядко минаващи, и почти липсващи вечер и в почивните дни/ автобуси, не възстановихте спрените през февруари едночасови автобусни карти, написа Росица Младенова.

„Под всякаква критика е градът!!!! Русе изостава във всяко едно отношение. Ей сега ще отида да снимам боклука около контейнерите. Мръсотия и мизерия!“, допълва Silvia Belcheva.