Кметът: Русенци имат право да бъдат недоволни от градския транспорт

0
Русенци имат право да бъдат недоволни от градския транспорт

Русенци имат право да бъдат недоволни от градския транспорт. Това каза кметът Пламен Стоилов за състоянието на обществения транспорт в града по време на сесията на Общинския съвет. Градоначалникът определи като справедливи упреците на русенци, че се возят в автобуси със скъсани седалки и пред разпадане и че частни превозвачи повреждат умишлено валидаторите, за да таксуват пътниците с билет, който не се отчита в Общината.

„Не може да има газови печки в превозните средства. Не може по едни маршрути да вървят и да си правят гонки. Това трябва да бъде прекратено. Разпоредил съм остри санкции, неустойки по новите договори. Тролейбусният транспорт ще покрива определени зони. Готови сме да изпълним обществена поръчка или конкурс и да се спазят правилата. Но няма да позволим транспорта в града да бъде в този вид, в който е“, каза градоначалникът. Той призна, че състоянието на возилата е лошо и допълни, че Общината е поела фирмата в изключително лошо състояние предвид факта, че предишният инвеститор абдикира от ангажиментите си.

По думите му, вариантите за бъдещето на обществения транспорт в града са няколко – инвестиции от Общината или ново публично-частно партньорство, в което обаче гласът на общинското ръководство да се чува.

„До месец–два да бъде гледано предложение от частен партньор и дали ще влезе на процедура или не. Другият вариант е Общината да търси да осигури тези пари, за да стабилизираме дружеството. Ако не разполагат с парите, дружеството ще фалира. За нас е важно, влизайки в преговори, дружеството да работи нормално“, каза Стоилов.

Поне 10 милиона лева ще бъдат необходими на дружеството, за да обнови изключително амортизирания автопарк. Средната възраст на возилата е 36 години.