Кметът с апел към русенци да съдят изпълнителите на водния проект, пари за асфалтиране на улици няма

0

Апел към русенци, да съдят изпълнителите водния проект, отправи кметът на града Пенчо Милков.

В емоционално слово по време на срещата с възложителя и изпълнителите на проекта Милков подчерта, че улиците са в безобразно състояние и Общината ще си търси правата в съда, в случай че възстановяването на пътната настилка не бъде изпълнено съобразно нормативните изисквания. Той призова всички русенци, които са претърпели някакви вреди, да направят същото.

„Този проект е с двегодишно закъснение и сега дейностите по него трябва да бъдат завършени до края на 2023 г., което означава, че изпълнителите поемат работа, която не могат да извършат или ще извършат с ускорени темпове. Това поражда настоящата изключително неприятна ситуация“, каза Милков. Той подчерта, че в проекта за над 130 млн. лв. е заложено разкопаване на около 160 улици. Скъсените срокове за неговото изпълнение са основната причина Русе да изглежда като след бомбардировка. По думите на кмета Общината, въпреки че няма задължение за това, е наела строителен инженер, който да наблюдава реализирането на проекта и да бъде свързващото звено между нея и изпълнителите. В крайна сметка, след три месеца той е напуснал, тъй като не е могъл да обхване целия обем от дейности.

До няколко седмици строително-ремонтните дейности по ул. “Св. Димитър Басарбовски“ ще приключат и ще се пристъпи към нейното асфалтиране, каза ръководителя на проекта Стоян Нейчев.

„Проектът не е за ремонт на улици, а за изграждане на водопроводни системи и канализация. Нормативната уредба предполага когато разкопаванията са под 50% от пътната настилка, да бъдат асфалтирани само траншеите, а при над 50% – цялото улично платно. В огромната си част обектите на ВиК дружеството по проекта попадат именно във втората категория“, оправда се един от управителите на строителна фирма, наета от възложителя. На този етап пари за асфалтиране на улици, разкопани по водния проект, не са получени, тъй като не са включени в проектобюджета.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук