Кметът Царево крие къде в Синеморец ще се лее бетон

0

Кметът на Царево Георги Лапчев не казва къде в Синеморец ще се строи. Той отказва да предостави разрешението за строеж на скалите в селото, съобщи във фейсбук Борислав Борисов, администратор на групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“, пише „Сега“.

Става дума за местността Поляните – едно от малкото места, запазени до сега без бетон. Към терените има инвеститорски интерес за строителство на къщи, вили, огради, паркинги и т.н.

В края на миналата година природозащитници искат от община Царево да покаже документите за най-напредналия строеж в местността Поляните в живописния Синеморец – лятната вила на столичния арх. Добромир Добрев. Въпросният проект е знаков и „пилотен“ –  още 30-ина инвестиционни намерения за застрояване на красивите скали край морето чакат развоя. Обектът на арх. Добрев вече се извисява на три етажа (основите бяха излети в края на 2019 г.).

„Поляните“ не е просто красива природа, тя е защитена територия – попада в обхвата на Природен парк Странджа и е част от Европейската зелена мрежа „Натура 2000“. Освен че по конституция брегът е на всички и не би трябвало да има бетон, огради и бариери, скалите край Синеморец са местообитание на редки растения и животни, които трябва да бъдат пазени, а не мачкани от човешко присъствие, тежка строителна техника и автомобилен трафик. Точно затова екоактивистите искат да видят с какви документи е „узаконено“ строителството.

Тъй като въпросите са зададени по Закона за достъп до обществена информация, кметът Лапчев не може да се прави, че не съществуват – длъжен е да отговори. Отговорът обаче е равносилен на мълчание – кметът обяснява, че не може да предостави документите, защото няма разрешение от инвеститора – „заинтересованите трети лица“ били категорично против.  Само уверява питащите граждани, че и разрешението за строеж, и инвестиционните проекти в част „Геодезия“ са изрядни и снабдени с всички изискващи се атрибути.

По-рано, през октомври 2020-а, стана известно, че община Царево тихомълком е одобрила 32 плана за регулация и застрояване за местността Поляните в Синеморец. Истината за предстоящото бетониране излезе, след като Асоциацията на парковете в България зададе въпроси по реда на Закона за достъп до обществена информация.  После се разбра и друго – че в услуга на бъдещото застрояване местната власт е одобрила задължителната транспортно-комуникационна план-схема, без която строителството не може да започне. На всичко отгоре властите приемат благосклонно намеренията на бъдещите инвеститори да присъединят имотите си към съществуващата пречиствателна станция на Синеморец, която и сега изнемогва.