Кметът зове русенци на протест за чист въздух

0

Апел към русенци, да упражнят натиск към държавата, за да се осигури необходимата апаратура и най-сетне да се реши въпроса с промишленото замърсяване на въздуха над града, отправи кметът на Русе Пенчо Милков.

По думите му, към момента екоминистерството отказва да предостави мобилна станция, която да може да измерва органични замърсители.

„За да има успех и напредък в решаването на този проблем, е необходима помощта и ангажираността на всички русенци. Всички трябва да се включат към натиска, който да се окаже към държавата. На нас ни трябва такава станция днес!“, каза Милков.

По думите му в последните дни отново се усещат неприятни миризми на органични съединения, характерни за промишлените предприятия, като имало десетки подадени сигнали от граждани. Милков каза още, че вече са пристигнали и в момента се монтират 2 нови камери за видеонаблюдение в района на предприятието „Линамар“.

Според законите кметът на общината „не е всесилен за справяне с наболелия от години проблем, свързан с наличието на неприятни миризми, отделяни от промишлеността в Русе“. По думите му общината няма сензори, с които да установява замърсители, няма структури, с които да санкционира и да затваря предприятия. Не приемаме аргумента, че една нетърпима миризма трябва да се установи колко точно е вредна, за да се действа, каза още Милков.

Най-добрата агенция за подбор на персонал