КНСБ стартира в Русе кампания за сдружаване и договаряне на работните заплати

0

КНСБ постави в Русе началото на националната си кампания в защита на правото на сдружаване и договаряне на работните заплати. На събитието присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентите на синдиката Тодор Капитанов, Даниела Алексиева и Огнян Атанасов, както и областният координатор на Регионалния съвет на КНСБ в Русе Боянка Димитрова.

По думите на Димитров, една от основните теми на кампанията са предложенията за законодателни промени във връзка с транспонирането на Директивата за адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз и насърчаване на колективното трудово договаряне, което трябва да е готово до 15 ноември тази година.

„Две и половина години изтекоха в „празнословия, а последните девет месеца нищо не е направено“, категоричен бе синдикалният лидер, според когото него това е една от причините за сериозни критики към министъра на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова. Според него, един от въпросите, които трябва да бъдат регулирани в законодателството, е как се формира минималната работна заплата. По думите му тя трябва да е поне 50 процента от средната заплата и да се приближава към т. нар. „заплата за издръжка“, която, по изчисления на КНСБ, към края на миналата година заплатата за издръжка на работещ е 1438 лева.

„КНСБ ще направи черен списък на предприятия, където има тенденциозно нарушение на правото на сдружаване“, каза още Пламен Димитров.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук