Код оранжев за интензивни валежи, гръмотевични и магнитни бури

0
интензивни валежи, гръмотевични

Предупреждение от втора степен – код оранжев, за очаквани интензивни валежи, гръмотевични и магнитни бури през следващите дни, е в сила за 9 области от страната.

Причината е мощен циклон, който се заражда над Средиземно море и се очаква във вторник да удари България от юг-югозапад. Ще има и гръмотевични бури.

Опасност от поройни наводнения ще има в Северна България. Валежите ще са значителни, главно след обяд и през нощта срещу сряда. Очакваните количества са 20-30 л/кв. м, но на места ще са за кратко време. В резултат на интензивните валежи, има опасност от поройни наводнения. Рискови ще са старопланинските дерета и притоците на Искър, долните течения на Осъм, Вит и Янтра.

Температурите ще бъдат доста по-ниски от обичайните; максималните в средата на седмицата ще са предимно между 20° и 25°, но в районите с по-интензивни и продължителни валежи ще остават под 20°.

От сряда до петък геомагнитната активност ще е динамична, прогнозират от Руския институт по физика „Лебедев“. Очакват се магнитни бури до 5 степен от 10-степенната скала. По-драматично това ще се усети в четвъртък и петък. Ако ви боли глава тези дни – виновни са слънчевите изригвания. Хората с лабилно здраве е препоръчително да си стоят вкъщи и да са близо до течности.

Най-добрата агенция за подбор на персонал