Кое прави термопомпите въздух – вода предпочитани от домакинствата

0
2172

Икономични, лесни за обслужване, с модерен дизайн, новаторски решения за отопление и охлаждане на дома – това са малка част от акцентите, които насочват вниманието ни към бързо набиращите популярност уреди. Термопомпите и техните огромни предимства с основание стават все по-интересни за потребителите като ефективни и чисти решения, с които гарантират ниски разходи, тъй като използват за своята работа неизчерпаеми възобновяеми енергийни източници. Онези от вас, които са решили да превърнат дома си в енергоспестяващ вероятно вече са се запознали с видовото многообразие, което предлагат производителите на термопомпи. Днес ще се спрем на едни от най-масовите въздух – вода, тъй като се оказва, че те реално могат да бъдат приложени навсякъде, независимо от спецификата и строителните характеристики на имота ви.

Принцип на работа на термопомпите въздух вода

Една от най-избираните системи за отопление и охлаждане на жилища са този вид термопомпи. Не само практични и адаптивни, но реално термопомпа вода въздух се оказва и най-бюджетното решение от този клас продукти, които всяко домакинство може да приложи. Това, което клиентите виждат в този вид системи за отопление и охлаждане е достатъчно основателна причина да се инвестира в:

  • Комфорт;
  • Достъпност;
  • Енергийна ефективност;
  • Икономии;
  • Екологичност;
  • Лесна употреба и поддръжка.

Принципа на работа на термопомпите въздух вода се базират на използването енергията от въздуха. Извличането и подаването ѝ към топлообменника наподобява принципа на работа на хладилник, но в обратен ред, което реално прави термопомпите наистина доста елементарни като устройство. Вече затоплена водата от топлообменнка преминава през изградената инсталация и така достига до телата, които ползвате в помещенията за да отоплите ефективно до желаната температура. Към термопомпата въздух вода могат да бъдат „закачени“ подово отопление, радиатори, конвектори или други топлоотдаващи тела. В зависимост от типа на телата домакинствата имат възможност и за използване на термопомпата освен като отоплителен уред като вариант за охлаждане през летните месеци.

Препоръките на експертите е ако заложите на термопомпа въздух вода и жилището ви е около 100 квадрата да използвате подово отопление като един от най-ефективните варианти за икономично отопление на такава площ.

 Видове термопомпи въздух вода

Два основни вида термопомпи въздух вода се предлагат днес на пазара. Всяка от тях си има своите предимства и съобразно нуждите на домакинството могат да предоставят максимална ефективност и икономии:

  • Високотемпературни

Удобството на този вид темопомпи е в това, че те могат да използват вее съществуваща инсталация. Ако до момента сте ползвали печка на дърва с водна риза, ТЕЦ или друг източник, то не никакъв проблем да включите термопомпата към наличната инсталация. Реално с този вид високотемпературни термопомпи успешно модернизирате вече ползваната система за отопление, но освен това я правите много по-икономична като намалявате разходите с до 60 %. Това, че тези помпи загряват водата до около 80°C дава възможност и за осигуряването на гореща вода за битови нужди;

  • Нискотемпературни

Този вид помпи са подходящи за новостроящи се сгради, в които е предвидено подово отопление, конвектори или алуминиеви радиатори. Водата от термопомпата се загрява максимум до около 60°C, което ги прави токова ефективни за съвременен тип тела, разпространяващи топлината в помещенията. От своя страна тези термопомпи могат да бъдат сплит система (като климат с външно  и вътрешно тяло) и моноблок (външно тяло с водна част). И двата типа са изключително гъвкави като домашни решения, тъй като осигуряват сигурна и евтина възможност за охлаждане, отопление и топла вода.

Модернизирането на отоплителните способи и намаляването на разходите с над 50 % се оказва доста сериозна предпоставка все повече домакинства да инвестират в термопомпи въздух вода. Тяхната икономичност, високоефективност и бърза възвръщаемост предоставят една разумна перспектива.

Преди да вземете окончателно решение ви препоръчваме да се консултирате с професионалисти. От значение са вида, мощността, производителя и всякакви други технически подробности, които имат отношение към повишаване ефективността на работа на избрания уред.