Кога е най-подходящо да закупим радиатор за отопление

0

Основната цел на използването на радиатор за отопление е да осигурим приятна температура в едно или няколко помещения на дома. Вариантите за отоплителни решения, които представя търговската мрежа са разнообразни, а от това дали ще използваме автономен уред или такъв за цялостно обслужване на имота е въпрос на стратегическа преценка. Съвета на специалистите е при големи площи, състоящи се от няколко помещения да инвестирате в системи, които са по-икономични и са в състояние да гарантират нужния комфорт, благодарение на правилно подбраните топлоразпространители. Кои са опорните точки и как се избира конкретен вид радиатор за отопление предстои да разкрием в днешното четиво.

Лятото – идеалния период за обмисляне на възможностите

Много хора гледат с насмешка на това още през лятото да мислят за отоплителния сезон. Слънчевите месеци учудващо бързо отминават и ето, че в края на септември температурите ни показват, че е време да потърсим вариант, с който да повишим комфорта у дома си. Професионалистите споделят, че именно лятото е сезона, през който се сменят радиаторите, независимо дали са с автономен режим на работа или пък са част от инсталация. Тези промени е необходимо да бъдат фокусирани върху правилно взети решения, тъй като всъщност от това зависят:

  • Месечните разходи през зимата;
  • Ефективност от работата на отоплителната система;
  • Благоприятна температура, която уредите и телата ще поддържат в дома;
  • Удобството и комфорта за обитателите на жилището.

Всъщност лятото дава доста възможности на клиентите да се запознаят с видовете радиатори както техните предимства и недостатъци спрямо спецификата на площта, за чиито комфорт ще се грижат.

Основни видове и модели

Пазара е доста разнообразен по отношение на видовете радиатори. В общи линии те се класифицират на два основни типа:

  • Електрически

Те представляват автономни решения, които могат да бъдат използвани в различни помещения. Преместваеми са и навсякъде където имате контакт можете да ги използвате. Е, не винаги са от най-икономически изгодните, но пък са някаква алтернатива за повишаването на температурите през студените зимни месеци;

  • За парно отопление

Много по-интересна алтернатива, тъй като тези тела работят в система. Икономични са тъй като използват един източник на топлинна енергия – централен или локален. Със сигурност се приемат като по-гъвкав отоплителен вариант, защото са ефективни и функционални решения.

От своя страна двата основни типа се класифицират спрямо различни характеристики и особености, които от своя страна имат отношение към дизайн, материали, енергиен клас, цени и други подробности.

Радиатори за парно отопление – кои са най-популярните

Тъй като най-рентабилно и икономически изгодно за домакинството се оказа парното отопление то ще акцентираме на онези топлоразпространители, които се оказват изключително приемливи за поддръжка на уют и комфорт през зимата, информират от 24online.

Популярността на даден вид означава, че изделието се е доказало през годините и действително има защо да се превърне в част от детайлите, на които можете да разчитате за отопление.

Радиаторите, които се отличават по ръст на продажби и предпочитания заради своите качества са:

  • Алуминиеви

Изработени са от материал, който безспорно може да се определи като перспективен, устойчив и здрав. Този тип тела се използват както за системи с централен източник на топлина така и локален. Те са устойчиви на корозия и налягане, високи температури. Освен това се сработват дори с най-нискокачествения флуид, който циркулира в системата и осигурява повишаването на температурата;

  • Стоманени

Известни са повече като панелни, заради това, че дизайна им наподобява панел. Лесно се адаптират към съответното пространство. Здрави са, а достъпните им цени са в основата на това вида да е сред водещите по продажби;

  • Биметални

Висок клас радиатори, които представляват комбинация от стоманени и алуминиеви като в случая се използват водещите качествата на двата основни типа за да се създаде един от най-безупречните и с дълъг експлоатационен срок хибрид.

При инвестиране в радиатори за отопление не подминавайте техните основни качества като топлинна мощност, налягане, устойчивост на високи температури, тегло и други. Правилния подбор е ключов за продължителността на периода на използване.