Кога ще има ново правителство?

0

По Конституция в срок до един месец от избирането на Народното събрание, в случая – до май, президентът Румен Радев трябва да го свика на първо заседание. Ако не го направи, това могат да сторят една пета от депутатите.

На него правителството на Бойко Борисов трябва да подаде оставка, след което президентът ще даде начало на процедурата за съставяне на правителство. Тя стартира с консултации на държавния глава с парламентарните групи за съставяне на правителство. Срок за провеждане на консултациите в Конституцията не е фиксиран. След консултациите президентът трябва да връчи мандат за съставяне на правителството на партията, получила най-много гласове. В случая, това е коалицията ГЕРБ – СДС. Водещата политическа сила ще има една седмица, за да предложи нов състав на правителство.

Ако това не стане – мандатът отива при втората партия – „Има такъв народ“, (според вота на избирателите) и рулетката се завърта отново.

Ако се стигне до връчване на трети мандат обаче – президентът може да го връчи на която избере от партиите, представени в парламента, а не задължително на третата.

Ако и този мандат бъде върнат без да се състави правителство – президентът поема ангажимента да състави служебен кабинет, който да подготви страната за нови парламентарни избори. Между връчванията на мандатите президентът не е обвързан със срокове от Конституцията – може да ускори, може и леко да забави процедурата.

Ако „парламентарната рулетка“ не успее, президентът има два месеца от разпускането на Народното събрание и да насрочи дата за нови избори.

Заедно с това той назначава и служебен кабинет, който да организира и проведе изборите. Служебният кабинет обаче е с ограничени правомощия и не може да решава текущи въпроси.

В най-новата си история България е имала три служебни правителства. Първото е през 1994 с министър-председател Ренета Инджова. Второто е на Стефан Софиянски през 1997 година. Третото – през 2013 г., когато президентът назначи дипломата Марин Райков за министър-председател за 78 дни.