Когато Русе беше Русчукъ

0

instalacia_ruschuk78Тези думи на нобеловия лауреат Елиас Канети са своеобразен лайтмотив на инсталацията-пърформанс „Русе – град новатор“, построена на дунавския кей.

Макети на първата жп линия, първите улични фенери и павирани улици, първата географска карта, първото номериране и именуване на улици, първата бирена фабрика „Света Петка“, първият асансьор, първата българска печатница.

Всичко това русенци и гостите на града могат да видят в рамките на инсталацията-пърформанс „Русе – град новатор“, изградена на дунавския кей. Експонатите насочват  върху образа на Русе като град новатор, в който в края на XIX и началото на XX век „за първи път в България“ са се случили редица събития, превръщащи го в разцъфтяващ и жизнен търговски, културен и индустриален център.

Съществена символика е вложена в утвърждаването на Дунав като синоним на европейското влияние, на модерността и иновациите, на аристократичния дух и приемствеността. По този начин, нашият град се представя като носител и репрезентатор на специфичната Дунавска култура.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук