Кой кой е – кого изпращат русенци в Народното събрание?

0

Според Избирателния кодекс, 19 Многомандатен избирателен район, център на който е Русе, изпраща в Народното събрание 8 депутати.

С вота си русенци пратиха във висшия законодателен орган на страната по двама представители от коалиция ГЕРБ-СДС, ПП „Има такъв народ“ и коалиция „БСП за България“, и по един от коалиция „Демократична България – Обединение“, ПП „Движение за права и свободи“ и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.

Кои са те?

ПП „Има такъв народ“ събра най-много гласове. Като нейни представители русенци изпращат:

Светлин Стоянов е на 50 години. Родом е от Русе, средното си образование завършва в Английската гимназия, след това завършва УНСС – София. По-голямата част от трудовата му дейност – над 23 години е в сферата на охраната и сигурността. 6 години е бил в банковата сфера и корпоративния бизнес. Бил е офицер в Националната служба за охрана, до момента е ръководител охраната на Посолството на Кралство Сауадитска Арабия в България.

 

Васил Георгиев е на 51-годишни. Възпитаник е също на Английската гимназия в Русе. Завършил е Стопанска академия „Д. И. Ценов“ в Свищов, специалност „Валутно-митнически, финансово-ревизионен и данъчен контрол“. Магистър по право, завършил „Международно право и международни отношения“ в Софийския университет. Освен това е и магистър тюрколог, завършил Центъра за източни езици и култури към Софийския университет. От май 2006-та до днес е оперативен шеф на голяма българска компания в Турция.

 

Втората по брой гласове политическа сила – коалиция ГЕРБ-СДС също изпраща двама депутати. Това са:

Красен Кралев е на 54 години. Роден е във Варна, където завършва средно образование, а след това – Медицинския университет в града. Има специализация по глобален маркетинг и управление на политически кампании в университета на Южна Каролина. В младежките си години се е занимавал активно с лека атлетика. От ноември 2014 г. е министър на младежта и спорта. Кралев е сред учредителите на политическа партия „Новото време“ и неин заместник-председател до 2012 г., след което преминава в ПП ГЕРБ. Участва в българските парламентарни избори през 2009 г. като част от коалиция „ЛИДЕР“.

Пламен Нунев. Роденият през 1956 г. в гр. Бяла експерт по сигурност е депутатът с най-голям политически стаж от Русе. То ще бъде част от българския парламент за пети път. Беше и председател на парламентарната комисия на вътрешен ред и сигурност. Нунев е завършил ВИФ „Георги Димитров“, но почти целият му трудов път минава в службите за сигурност. Беше началник на Районното управление на ВМР в родния си град, след което беше дълги години директор на служба „Полиция“ към РДВР-Русе. Основател на организацията на ГЕРБ в Русенско и неин ръководител от създаването й. Беше известен като „дясната ръка“ на Цветан Цветанов, но въпреки очакванията на мнозина не напусна партията за да премине в новата му формация.

Коалиция „БСП за България“ също ще има двама депутати.

Крум Зарков,, който се прочу с лафа за дядовците и ДС, е роден през 1982 г. Завършил е международно право в Париж, а дипломната му работа от Сорбоната печели наградата на годишния научен конкурс за 2007 г. на френския Институт за висши науки по национална отбрана. Специализирал е в Института по политически науки в Париж и в Академията по международно право в Хага, Холандия. Сочен е като един от любимците на Корнелия Нинова, която лично го поканила във висшия партиен орган. Син е на журналистката Анна Заркова и хирурга д-р Костадин Зарков.

Пламен Рашев е инженер по образование, завършил е „Автоматизация на производството“ в Техническия университет, гр. София. Има и магистратура по икономика от Стопанската академия в Свищов. От 2018 г. е лидер на социалистите в Русе, в края на миналата година оглави и областната организация. В момента е управител на фирма „Фазан И ЕООД“ – Русе.

Представител на „Демократична България – Обединение“ от Русе ще бъде бившият директор на МГ „Баба Тонка“ Митко Кунчев, който понастоящем е общински съветник от същата партия. Завършил е Шуменския университет „Константин Преславски“. Близо 30 години е бил директор на МГ „Баба Тонка“, Русе. Напуска директорския пост през 2018 г. в знак на несъгласие с решение на Регионалния инспекторат по образование за намаляване на паралелките в училището.

 

Представител на ДПС от Русе ще бъде Бюрхан Абазов. Роден е пред 1965 г. в с. Смирненски. Завършил е Висшия селскостопански институт, гр. Пловдив. Бил е депутат в 41-ото Народно събрание, бил е зам.-министър на земеделието в две правителства – на Сергей Станишев и в служебния кабинет, оглавяван от Пламен Орешарски. Владее немски, руски и турски език. Женен, с две деца.

 

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили