Разнообразни храни, които съдържат големи количества антиоксиданти и витамини, като зелени листни зеленчуци, моркови, домати, пълнозърнести храни, плодове, ядки, мазна риба и зехтин, могат да допринесат за здравословен възпалителен отговор и да намалят сърдечно-съдовия риск според проучване, публикувано наскоро в „Journal of American College of Cardiology“.
Проучването е уникално, според водещия автор д-р Джун Ли, с това, че не е изследвало въздействието на определени групи храни, а по-скоро се е фокусирало върху въздействието на комбинация от 18 групи храни, за които е доказано, че предсказват по-добре нивата на възпаление, свързано с диети
Храните, свързани с повишено възпаление, включват червено месо, органи /карантия:, преработено месо, рафинирани зърнени храни, сладки напитки и нискоенергийни газирани -диетични напитки. Храните, които са свързани с по-малко възпаление, включват зелени листни зеленчуци, тъмножълти зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, чай, кафе и вино
Яденето на много нездравословни „ултрапреработени“ храни може дори да съкрати живота ви; само 10% увеличение на такива храни е свързано значително с 14% повишен риск от смърт от всички причини, според проучвания.
Изследванията показват, че противовъзпалителните елементи като витамини, каротеноиди и флавоноиди в храни като плодове и зеленчуци могат да неутрализират свободните радикали и да намалят стреса в организма.
Затова се съсредоточете върху зелени листни зеленчуци, домати, плодове, ядки, мазни риби и зехтин – храни, които могат да поддържат здравословен възпалителен отговор – и се борете, като ограничите възпалителните храни като:
- Сладолед, бисквити, торти, зърнени храни и сладкиши.
- Готови торти, тестени изделия и пици
- Птици и рибни пръчки и хапки
- Червено и преработено месо като бекон, наденица и хот-дог
- Захарни газирани напитки и напитки с вкус на плодове
- Продукти за здраве и отслабване като прахообразни или обогатени заместители на ястия, бързи прахообразни и пакетирани супи, юфка и десерти.