Кои са първите признаци на анемия?

0

Анемията е състояние, което може да окаже сериозно влияние върху здравето ви и начина на ви на живот. Разбирането на първите признаци на заболяването, е от съществено значение, за се справите навременно с него. Кои са те и какво трябва да знаете?

Кои са основните симптоми на анемията?

Много са признаците, които могат да варират по тежест и проявление, споделят фармецевтите на Primepharmacy:

 1. Хронична умора: постоянното чувство на умора и отпадналост е често срещан признак. Това се дължи на намаленият брой червени кръвни клетки, които не могат да доставят достатъчно кислород до тъканите.
 2. Бледа кожа: промяната в цвета на кожата към бледа или жълтеникава може да е индикация за желязодефицитна анемия. Това е следствие от намаленият хемоглобин, който придава червения цвят на кръвта.
 3. Проблеми със зрението: някои хора могат да изпитат замъглено зрение или други проблеми със зрението. Това се случва поради недостатъчния приток на кислород към очите.
 4. Отпадналост: слабата и намалена физическа издръжливост също могат да бъдат признаци на анемия. Това се дължи на неспособността на тялото да произведе достатъчно енергия без необходимото количество кислород.
 5. Бързо сърцебиене: увеличеното сърцебиене или чувството на пулсиране може да бъде симптом, тъй като сърцето се опитва да компенсира намаления кислород в кръвта.
 6. Задух: краткотрайният недостиг на въздух, особено при физическо натоварване, е чест признак. Това е резултат от недостатъчния кислород, който достига до белите дробове и мускулите.
 7. Световъртеж: замайването или чувство на припадък също могат да бъдат знак за анемия, особено при изправяне от седнало или легнало положение.

Какви са причините за анемия?

Най-честити причини, поради които може да страдате от анемия, са:

 • недостиг на желязо: най-честата причина е дефицитът на желязо. Недостигът му в организма може да се дължи на недостатъчен прием на елемента чрез храната или от загуба на кръв;
 • недостиг на витамин B12 и витамин B9: тези витамини са необходими за производството на червени кръвни клетки. Недостигът им може да доведе до анемия;
 • хронични заболявания: някои хронични заболявания, като рак, бъбречна недостатъчност или ревматоиден артрит, могат да попречат на организма да произвежда достатъчно червени кръвни клетки;
 • наследствени заболявания: Наследствените форми, като таласемия и сърповидно-клетъчна анемия, могат да доведат до намалена продукция на червени кръвни клетки;
 • хранителни навици: лошите хранителни навици и недостатъчният прием на важни хранителни добавки също могат да бъдат сред основните причини за това състояние.

Как да се предпазите?

Превенцията е по-добра от лечението:

 1. Здравословна диета – консумирайте разнообразни храни, богати на желязо, витамин B9 и витамин B12. Това включва червено месо, птиче месо, риба, яйца, млечни продукти и зеленолистни зеленчуци.
 2. Редовни медицински прегледи – посещавайте редовно лекар за контрол на нивата на хемоглобина и други кръвни показатели.
 3. Избягване на рискови фактори – намалете консумацията на алкохол и цигари, които могат да попречат на абсорбцията на важни хранителни вещества.

Разпознаването на първите признаци на анемия и предприемането на навременни мерки за лечение и превенция могат значително да подобрят качеството на живот и да предотвратят сериозни здравословни проблеми. Не пренебрегвайте симптомите и се консултирайте с лекар, ако забележите някакви признаци на анемия. 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук