Кои са вероятните дати за предстоящите предсрочни избори?

0

Новите парламентарни избори чукат на вратата. Политическият пъзел окончателно ще се нареди в Светлата седмица.

След решението на БСП да върне мандата още на 5 май, когато ще го получи, на същия ден президентът Радев свиква консултации за новата ЦИК, която ще бъде излъчена от парламента, но назначена с негов указ.

Очаква се в петък, 7 май, Радев да издаде указа, с който разпуска народното събрание и насрочва дата за изборите. Ако това стане, в същия ден с втори указ той трябва да назначи и служебното правителство. За премиер се спрягат две имена – на президентските съветници ген. Стефан Янев, който бе вицепремиер и министър на отбраната в първия служебен кабинет на Радев, и на Бойко Рашков, съветник на президента по правните въпроси.

Според Конституцията новите избори се провеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на Народното събрание. Ако президентът разпусне парламента още тази седмица – на 5 или 7 май, а указът за това излезе в Държавен вестник на 10 май, възможните дати за провеждане на предсрочните избори са 4-и или 11-ти юли. Като по-вероятна политическите анализатори приемат втората дата. Някои от тях обаче напомнят за един риск, свързан с нея – финалът на Европейското първенство по футбол. Дали това ще повлияе на решението, предстои да разберем.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили