Кой ще носи отговорност при странични реакции от ковид ваксините?

0

Лекари искат да бъдат освободени от отговорност при евентуални усложнения и странични реакции. А според адвокати информираното съгласие не сваля цялата тежест от джипитата. В същото време личните лекари се опасяват, че може цялата отговорност от ефекта на ковид ваксината да падне върху тях.

„Въпрос на време е всичко. Разбирам, че и колегите са притеснени за собствената си имунизация. Разбирам техните опасения и моите опасения, каква ще бъде отговорността, която ще носим. Разбирам и неуверените пациенти, доколко ще има резултат от тази ваксинация“, разказа семейният лекар д-р Павлина Цекова.

Близо 50 мобилни екипа за ваксинация в страната

Специалисти по медицинско право обясняват, че преди поставянето на ваксината всеки ще трябва да се запознае с условията на листовката и да даде информирано съгласие. Според юристите обаче това не снема отговорността от лекарите.

„Лекарят носи отговорност, ако действията му или бездействията му се отклоняват от разписаните нормативни уредби и неписаните правила и принципи. Трябва да бъдат преценени както алергиите, така и другите съпътстващи заболявания, именно заради това отговорността на лекарите е изключително сериозна“, обясни адвокат Калина Михайлова.

Едва един на десет от хората на първа линия са се записали за ваксинация

В същото лекарите се притесняват , че нямат достатъчно информация за всички процедури по поставянето на ваксините. Данни би трябвало да има след като ваксината бъде одобрена на европейско ниво. Досега това не се е случило, очаква се институциите да дадат зелена светлина за имунизиране на 21 или 29 декември.

„Относно тази нова ваксина нямаме абсолютно никаква яснота, Не сме прочели поне една листовка на самата ваксина с някакво указание, предписание“, казва общопрактикуващият лекар д-р Виделина Моллова.

Въпроси и отговори за ваксината срещу коронавирус

Ако нежеланата реакция е следствие от неправилното транспортиране или съхранение на медикамента, то тогава отговорността ще е за сметка на логистичната фирма и може да бъде търсена от държавните органи, смятат юристи. При преговорите с ЕС обаче остава отворен въпросът дали производителят ще носи отговорност за настъпили постваксинални реакции.

Според здравния министър ангажимент на българското правителство е до началото на ваксинацията всички граждани да получат надеждна и достъпна  информация.

 

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал