Кой ще представлява Русе в 48-ото Народно събрание

0

Две политически сили – коалиция ГЕРБ-СДС и ПП „Продължаваме промяната“ ще изпратят по двама депутати от 19 МИР-Русе в 48-ото Народно събрания. По един депутат ще имат ПП „Възраждане“, Коалиция „БСП за България“, ДПС и Коалиция „Демократична България-Обединение“. Това сочат предварителните разчети от изборните резултати. Въпреки че преминава 4-процентната граница, правилото на – Ниймайер, което се използва при определяне на мандатите, не отрежда такъв на партията на бившия служебен премиер Стефан Янев „Български възход“.

Засега представители на „ГЕРБ-СДС“ от Русе ще бъдат водачът Десислава Атанасова и областният председател на СДС Драгомир Драганов, който със 1121 преференции измества втория в листата Георги Кръстев. Ако Атанасова предпочете Разград, където също е водач, второто място в парламента ще бъде за третата в листата Кремена Славова, която има повече преференции /1093/ от Георги Кръстев /1073/. Подобна ситуация имаше и на предишните избори, тогава Атанасова предпочете да е депутат от Русе.

Русенски депутати от „Продължаваме ще бъдат Николай Събев и Рена Стефанова. Бившият министър на транспорта е получил и най-голям брой преференции от всички кандидат-депутати в Русенско – 2249.

Представител на „Възраждане“ от Русе ще бъде адвокат Златан Златанов, който беше големият губещ на предишните избори. Тогава той не можа да влезе в парламента, тъй като правилото на Хеър отреди мандата на „Продължаваме промяната“.

Един представител ще има „БСП за България“. Засега той е за водача на листата Иван Иванов. Ако бившият служебен земеделски министър избере да влезе от Шумен, мястото му в парламента ще заеме втората в листата Ивалинка Цанкова.

ДПС отново ще бъдат представени от Ализан Яхова.

Последният, осми мандат, ще бъде за водача на листата на „Демократична България-Обединение“ Надежда Йорданова, която беше правосъден министър в правителството на Кирил Петков. Йорданова също е възможно да се откаже, тъй като е начело и на друга листа в София. Тогава на нейно място ще влезе екоактивистът Иван Белчев, който с 11 % преференции измества втория Иван Станев.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук