"Коледа посред лято" в Силистренско, масово колят прасетата

0
76

„Коледа посред лято“ настъпи в Силистренско, съобщи кореспондентът на ТВН от региона.
Стопаните масово колят прасетата си, тъй като искат да избегнат възможността животните да бъдат евтаназирани заради опасността от африканска чума по свинете.
„Вместо да правим лютеница, правим мас. Вместо да ядем печен пипер, ядем кебап”, описва Донка Михайлова от с. Ветрен.
Над 1900 са прасетата в областта. От тях над 960 са в частни дворове, които трябва да бъдат умъртвени, тъй като опасността африканската чума да достигне до Силистренско е съвсем реална.
Според местните власти това е най-практичното решение в момента. По думите на областния управител на Силистра Ивелин Статев, така хората ще могат да си приберат животните във фризерите и да останат за тяхна консумация.
„Вземаме превантивни мерки, за да не тръгне нататък в цяла България – затова и правим кланетата по домовете. За дребния собственик не е голяма опасността“, каза Кристиян Якимов – ветеринарен специалист от гр. Тутракан.
В община Кайнарджа пък ловните дружинки вече подготвят ровове, където евентуално да се заравят животните, ако бъде открита зараза по тях. Заради опасността от разпространение на заболяването мерките по дезинфекция на граничните пунктове продължава. Ограничен е и достъпът до свинекомплексите на търсещите гъби и берачите на билки.
Изследвани са абсолютно всички прасета в селото с изключение на сукалчетата. Успоредно с това е извършено и преброяване на свинете, които са се оказали общо 85. При положителен резултат всички свине в селото ще бъдат умъртвени.