Коледната украса предотвратява семейните конфликти

0
55
Коледната украса предотвратява семейните конфликти

Коледната украса създава добро настроение и намалява кавгите, твърди американската психоложка д-р Сали Огюстин, цитирана от Daily Mail. Цветовите комбинации повдигат духа, създават чувство за комфорт и засилват способността ни за приятни преживявания и релаксиране. Мекото и топло осветление, освен че засилва апетита, подобрява настроението и креативността.

„В саваната, където се е развила нашата сензорна система, топлата светлина обикновено означава запален огън в края на деня, а с него е свързано готвене и други приятни преживявания“, разказва тя.

Когато пространството не е претрупано намалява и стресът. Сетивата често определят реакциите ни, а червеният цвят подобрява настроението и хората стават по-сговорчиви. Домашният уют, меките тъкани и познатите миризми допринасят за мира в семейството и ни предразполагат към нови преживявания.

Съществува и обратното влияние на украсата. Ако тя е прекалено сложна – ще донесе напрежение, защото биологично сме предразположени да се оглеждаме за опасност. Прекалено многото неща ни заставят да „пресеем“ и много информация, преди да се успокоим, че сме в безопасност. Същото важи и за студената или синя светлина, която напряга и въпреки че помага за изпълняването на задачи, не предразполага към разбирателство.