Колко струва регистрирането на патент?

0

Всеки е чувал, че дадено изобретение е патентовано, но два ли сте наясно каква е процедурата, която се отнася именно до подаване на заявление, плащане на тарифи, ниво на защита, обхват. Няма как без да се взема предвид редица обстоятелства относно съответното творение и неговите качества да получите за регистрация патента цена. Има тарифи, по които се изчислява годишната такса съобразно всички особености и реални ползи от прилагането на изобретението в промишлеността или друг производствен сектор. Затова, ако искате да защитите собствеността си върху конкретен интелектуален труд то имате нужда от това да проявите съответната отговорност и да се възползвате от услуги на консултанти за представителство за регистрация.

Какво включват патентните услуги?

Когато вашето изобретение е промишлено приложимо то това е причина да проявите да се позаинтересувате как да предявите изключително право като притежател. Най-лесно и на сравнително приемлива цена е наемането на опитни консултанти, които са напълно наясно с това да си осигурите оптимална лекота за осигуряването на коректно попълнени формуляри и документи, които се изискват при заявката за регистриране на патент. Ето и кои са услугите, от които реално можете да се възползвате:

 • Представителство по заявяване;
 • Представителство по експертиза;
 • Представителство при издаване на патент;
 • Изготвяне на договори и други документи за представителство по индустриална собственост;
 • Процесуално представителство при откази;
 • Оформяне на заявки;
 • Оформяне на заявки и представителство в Европейската общност съобразно изискванията на Европейската конвенция;
 • Представителство при обявяване на недействителност;
 • Валидиране на европейски патенти;
 • Поддържане и наблюдение.

Както сами можете да се уверите това са широк кръг услуги, които реално се характеризират с отличен потенциал от възможности, спестяващи ви време и усилия. Не е за подценяване и това, че когато избирате пакетна услуга цената е значително по-приемлива и изгодна. А това съгласете се че никак не е за пренебрегване и подценяване. Вижте повече в тази статия на Super7.

Принципи за определяне на цените

За да бъде регистрирана марка в България изобретателя или лицето предявяващо изключителна собственост върху съответния труд следва да заплати по тарифа таксата за регистрация. А стойността зависи от това за какъв тип интелектуална собственост става въпрос. Има такса за допускане до регистрация и такса за поддържане на патент, която е годишна. За да не допуснете грешки при плащане отново можете да се доверите са специалистите, които ще наемете да ви представляват.

Именно чрез представителството си осигурявате по-добри условия, гъвкавост и спестяване на доста излишни разходи. На практика оптимизирате процесите и спазвате коректно процедурата, която се отнася именно до регистрацията на патент. Съветваме ви да се запознаете с тарифата за цени на патенти и полезни модели, които са детайлно описани в „Тарифа за таксите, които се събират от Патентното ведомство, на Република България“. Има значение дали:

 • Заплащате такса за едно изобретение;
 • Плащате за група от две изобретения;
 • Подавате заявка за прекратяване на патент;
 • Плащате такса за съответната година и други.

Тук особено важна е ролята на консултантите, които проследяват всички етапи и следят за коректното заплащане в срок на дължимите такси. Още повече информация вижте в тази статия.

Защита

Правната защита е част от привилегиите, които имате по отношение на това да регистрирате такъв тип интелектуална собственост. Има доста основания, които се отнасят до това да се осигурят адекватни процесуални действия при защита.

Това изключително право, което притежавате върху изобретението си ви дава възможност да се разпореждате по финансово изгоден за вас начин. А при нарушения можете да предявите съответния иск, съобразно който да потърсите съответното обезщетение за това, че някой е използвал изобретението ви без да има такова право. И тук определяща е ролята на консултантската фирма, която предоставя пакет от услуги, които са насочени в опазването на интелектуалната ви собственост.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук