Компания изгуби достъп до 190 млн. долара в криптовалута

0
Компания изгуби достъп до 190 млн. долара в криптовалута

Канадска компания за обмен на криптовалута изгуби достъп до 190 млн. долара след като наскоро починалият ѝ собственик се оказа единственият, който знаел паролите за достъп. Това остави над 115 хил. клиенти на компанията, които инвестирали в нея над 70 милиона долара без достъп до активите им в криптовалута, които вече наброяват 250 милиона долара.

30-годишният съосновател на QuadrigaCX Джералд Котън починал през декември в Индия заради усложнения след хронично заболяване. Цялата информация за достъп до профилите на компанията се намирала на личния му компютър, който е заключен с парола.

QuadrigaCX – една от най-големите канадски компании за обмен на криптовалута задейства в съда в Нова Скотия процедура за защита от кредитори. Проблемите за компанията започват още в началото на 2018-а, когато след съдебен иск от канадска банка, 26 милиона долара от активите на Quadriga са замразени.

Съпругата му Дженифър Робъртсън, която притежава 43% от активите на компанията твърди, че в последните месеци компанията нямала служители, директори и офис. Цялата ѝ дейност се движела от личния компютър на Котън. След смъртта му, фирмата загубила достъпа до всичките си активи, разположени в „студените” портфейли, които по принцип нямат достъп до интернет, броят се за по-сигурни и се използват за съхранение на по-големи суми пари.

„Компютърът, от който Джери движеше компанията, е криптиран, а аз не знам нито паролата му, нито ключа за възстановяване. Независимо от непрекъснатото и усилено търсене, не мога да ги открия записани никъде“, твърди съпругата му и допълва, че се е обърнала към услугите и на експерти по сигурността, но компютърът и паролите в него си остават недостъпни.

Клиентите на компанията се оплакват, че са оставени „на тъмно”, без почти никаква информация. Предстои изслушване на компанията в съда в Нова Скотия.

Най-добрата агенция за подбор на персонал