Компроматна война: ГЕРБ излъгаха за партийно дарение (видео)

0


В понеделник ГЕРБ дадоха две пресконференции, за да критикуват промените в Изборния кодекс, приети през последните седмици. Сред тях е изцяло машинното гласуване в секции с над 300 избиратели.

Наред с критиките си ГЕРБ пуснаха и следното твърдение – фирмата-доставчик на машините за гласуване е спонсор на коалицията „Демократична България“. За да докажат думите си от управляващата партия цитираха името на дарителя – Иван Тодоров. Според справка на Сметната палата човек с това име е дарил 100 лв. на „Демократична България“ през септември 2019 г.

От ГЕРБ свързаха тези често срещани име и фамилия със собственика на фирма „Сиела Норма“ (доставчик на машините) Иван Тодоров – известен адвокат и бизнесмен. Управляващите намекнаха, че „Демократична България“ прокарват машинното гласуване в негова полза. На свой ред от дясната коалиция отрекоха и обвиниха управляващите в лъжа.

В крайна сметка се оказа, че дарителят Иван Тодоров изобщо не е адвокат Иван Тодоров, а съвсем друг човек, който няма нищо общо с доставчика на машини за гласуване. Ден по-късно дарителят Тодоров написа изявление във фейсбук и обясни цялата хронология около прословутите 100 лв.

„По стечение на обстоятелствата съм се сдобил с доста неоригинално име. Често получавам имейли по погрешка, а при нови регистрации потребителското име е винаги заето. Бъркаха ме с мафиотски бос с медицински прякор, бъркаха ме с бял хакер, обвинен в тероризъм, а наскоро и с вносител на машини за гласуване, търсещ да си осигури лоби срещу 100лв.

По стечение на обстоятелствата съм се сдобил с доста неоригинално име. Често получавам имейли по погрешка, а при нови…

Posted by Ivan Todorov on Tuesday, May 4, 2021

 

За съжаление или за щастие, не съм нито един от горните, а просто човек, който вярва, че част от полученото трябва да се връща в полза на обществото. Затова понякога подкрепям със скромни суми идеи или каузи, в които откривам смисъл.

„Демократична България“ е една такава кауза, която, според банковото ми извлечение, на 20.09.2019 в 10:23ч съм подкрепил със 100лв.

Вчера разпечатка с този превод беше размахана на брифинг на ПП ГЕРБ с цел създаване на фалшиви новини, скрояване на компромат и евтина пропаганда в стила на близките до тях кафяви медии“, написа той.

Досега от ГЕРБ не са се опитали да отрекат думите му. Нито пък са признали грешката си.