„Конският плаж“ отива в историята, по три европроекта облагородяват крайбрежните зони на Русе и Гюргево

0
217
„Конският плаж“ на кея под х. „Рига“

„Конският плаж“ на кея под х. „Рига“, познат на поколения русенци, отива в историята“.

Това стана ясно на съвместна конференция кметовете на Русе Пламен Стоилов и на Гюргево Николае Барбу, на която бяха представени 3 съвместни европроекта, след реализацията на които ще бъдат осъвременени и облагородени крайбрежните зони на двата града. Общата стойност на трите проекта е близо 26 млн. лева.

Двете общини – Русе и Гюргево, са разработили съвместен проект „Развитие на поречието на река Дунав за по-добра свързаност на Еврорегион Русе – Гюргево с Паневропейски транспортен коридор 7“. Той е с продължителност 30 месеца и е на обща стойност 7 350 000 евро, от които 4,6 млн. евро са предвидени за Русе, който е и водещ партньор. осъществи рехабилитация на кейовите стени на пътническия терминал „Русе – Център“, С тях ще се подобрят навигационните условия на три корабни места, за да могат там целогодишно да акостират плавателни съдове. Участъкът е с дължина 480 метра, като акваторията на пристанището в непосредствена близост до стената е много плитка и при ниски води достъпът до нея е невъзможен. При високи води в тази част на залива спират и навигационните дейности.

При осъществяването на проекта ще бъде премахнат и известният на поколения русенци т. нар. „Конски плаж“, който все още се използва. Там обаче имаше често и трагични инциденти с плувци, които престъпваха забраната за къпане в реката.

Стоилов обясни, че с осъществяването на останалите два проекта по оперативна програма „Региони в растеж“, за които вече е осигурено финансиране, крайбрежната зона ще бъде напълно преобразена

От страна на Гюргево пък ще бъде изграден кей и ще се развитие на зоната около канал „Свети Георги“, край естествената връзка с Дунав, с цел подобряване свързаността с паневропейския коридор за воден транспорт.

Има още два проекта, свързани с района на крайбрежната зона – реконструкцията на кея и на бул.Придунавски“, като идеята е те да се реализират заедно с изграждането на нова кейова стена и рехабилитация на пътническия терминал с три нови корабни места, което ще стане по съвместния проект с Гюргево. Искаме да превърнем зоната край реката в привлекателно място за туристите и да обърнем града към Дунава“, каза кметът на Русе Пламен Стоилов.