Коронавирусът прати много домашни любимци на улицата

0
973

По време на извънредното положение заради коронавируса рязко се е увеличил броят на сигналите за изоставени домашни животни в Русе.

Това съобщиха от общинския приют за безстопанствени животни в града. От началото на годината в него са настанени 249 кучета. От приюта уточняват, че 158 от тях вече са осиновени, останалите чакат новите си стопани..

От началото на годината на улицата са върнати 17 животни, заради настояване на граждани, които са пожелали да са надзорници на  четириногите. Сравнено с миналата година, броят на животните, попаднали отново на улицата е намалял драстично – през 2019 г. те са били 151. Кучета се връщат от местата, от които са прибрани, ако някой декларира, че е настойник и ще бъде надзорник на животното. Броят на осиновените животни нараства в резултат на създадените условия за привличане на доброволци и дарения за приюта, както  и възможността за осиновяване в Германия.

Кастрираните кучета са 97, като се очаква броят им да се увеличава, защото ще бъде назначен втори ветеринарен лекар.

В приюта е възстановено и ремонтирано отделението за котки. Изградена е нова презентационна стая за посетители и доброволци, в която екипът създава условия за провеждането на образователни и разяснителни мероприятия за хуманно отношение към животните и природата.