Котли на газ – основни насоки за избор

0

Отоплението на газ стана доста популярно през последните няколко години и у нас. Провокирани от идеята за по-икономично, екологично и без особена ангажираност достигане на желаната температура в дома отопление са част от аргументите и вие да се позаинтересувате от покупка на котел на газ. Уреда се определя като високотехнологичен и удобен за използване в типичната градска среда, но взимането на окончателно решение се оказва доста сериозно решение. Огромния избор, който се предлага в търговската мрежа идва да покаже, че не е излишна професионална консултация, която да изясни едни от важните въпроси, които възникват. Факторите, които са в състояние да повлияят на крайното решение са с ключово значение, така че предстои да ви срещнем по-детайлно с тях.

Вида на имота определя мощността на газовия уред

Според това дали живеете в къща, апартамент или вила се избира съответния котел на газ. Имайте предвид, че съществено отношение към рентабилната и икономична работа на уреда имат:

  • Размера на жилището

Захранването с топлина на целия имот от един уред на газ изисква отдаване на достатъчно топлинна мощност, която да осигури безпроблемно отопление на помещенията;

  • Топлинни загуби

Използват се различни формули, които показват какъв процент от топлината е възможно да се губи заради слаба изолация на фасадата, дограма, която не е толкова качествена и енергийно ефективна. Това означава, че може да се наложи са предвидите такъв, който е по-мощен за да може да покрие и потенциалните загуби на топлина и да постигне комфортен микроклимат;

  • Брой тела, които котела ще захранва

От значение е да се вземат предвид броя на радиаторите за парно, техния вид, материал на изработка, както и КПД.

След като сте наясно каква да бъде мощността на котела можете да пристъпите към следващия важен въпрос.

Каква площ заема котела на газ и къде да бъде монтиран

Като всеки уред и котлите на газ се нуждаят от точна позиция, в която да бъдат инсталирани и да покажат своя отоплителен потенциал. Предвид това, че са съвременни и технологични решения производителите ни предлагат изключително ефективни възможности за компактни и лесно приложими в различни пространства уреди.

В зависимост от разполагаемото свободно пространство у дома е необходимо да се инвестира ва такъв котел на газ, който няма да повлияе на интериора или пък по някакъв начин да ограничи свободата ни. Ясно е, че градските жилища имат определен лимит, в който домакинствата да се вместят спрямо оптимизирането и организирането на отоплителния процес. Затова препоръките са за подбор на модел, който е с:

  • Компактни габаритни размери и може да се монтира дори до кухненски шкаф без да нарушава концепцията на пространството;
  • Възможност за инсталиране в коридор, стълбище или балкон;
  • Съвместим е с най-близкия димоотвод за коректно отвеждане на въглеродните емисии.

Позицията на котела е важна и за това да може да се осигури висока енергийна ефективност и бързо отдаване на топлинната енергия към системата за топлопренос.

Функционалност и екстри

Все по-подобрени версии представят на вниманието ни водещи производители. Идеята е в това един котел да служи така, че да намали до минимум разходите за топлина през зимата. Рентабилността при някои уреди е гарантирана и от гледна точка на това, че могат директно да загряват топла вода без наличие на външен бойлер, което е още един плюс в полза на домакинствата, които не разполагат с допълнително свободно пространство за допълнителен уред.

Други усъвършенствания, които имат пряка връзка с функционалността на газовите котли са:

  • Дистанционен достъп до настройване и контрол на системата за работа;
  • Съвместимост с работата на слънчеви колектори, които намаляват консумираното количество газ;
  • Система за напомняне за годишна профилактика, която предпазва уреда от потенциални проблеми.

Отоплението през суровите зимни условия може да бъде наистина икономично и безпроблемно тогава, когато инвестирате в правилния уред на газ.

Статията е написана съвместно с македонският информационен блог Новини.