Кьовеши разследва 120 сигнала от България (видео)

0
Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура е образувала 120 разследвания на база сигнали от България, зави шефката й Лаура Кьовеши. Тя е на посещение у нас и в сряда имаше среща с премиера Кирил Петков. Утре ще се срещне с главния прокурор Иван Гешев и с министрите на правосъдието и на вътрешните работи – Надежда Йорданова и Бойко Рашков.

При разследванията от България става дума за злоупотреби с европейски пари в сферите на земеделието, строителството и обществените поръчки. Европейският главен прокурор каза, че скоро ще бъде публикуван отчет за свършеното до момента.

„Сега е време българските власти да започна да работят по много чувствителни и важни случаи заедно с нас. Затова съществуваме, затова сме тук“, заяви Кьовеши.

Тя отчете като позитивна стъпка, че вече и Министерски съвет може да праща сигнали до европейската прокуратура. Това могат да правят още МВР, митниците, КПКОНПИ и прокуратурата. Доскоро държавното обвинение бе единственият канал за комуникация, но самата Кьовеши поиска повече институции да подават сигнали, както и НПО-та, граждани и журналисти.

„Важно е в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до европейската прокуратура“, заяви тя.

Кирил Петков определи разговора като изчерпателен и в много конструктивен дух и с общата амбиция, че ще работят заедно, за разрешаване на нарушения, корупция и всякакви престъпления, свързани с еврофондовете.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили