Ковид 19 става рисков биологичен агент на работното място

0

Вирусът, причинил пандемията от Covid-19, да бъде вписан в специалната наредба за защита на работещите, изложени на рискове от биологични агенти на работното си място. Това предвижда проект за изменение и допълнение на наредбата, който е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на труда и социалната политика.

Очаква се наредбата да влезе в сила на 24 ноември, съобщава БНР.

В мотивите за промени в наредбата е посочено, че въпреки че понастоящем няма ваксина, нито ефективно лечение, в международен план се полагат значителни усилия и вече има установен значителен брой потенциални ваксини.

Включването на коронавируса в специалната наредба у нас за защита от биологични агенти се наложи заради транспонирането в българското законодателство на промените в европейската директива за защита от рискове свързани с експозиция на биологични агенти при работа.

Обичайно промяна в подобна директива отнема от 6 месеца до 1-2 години, но в настоящия случай това се случи изключително бързо.

Ковид 19 е  класифициран като човешки патоген в рискова група три.

Посочва се също така, че той може да причини тежко заболяване у хората сред заразеното население и представлява сериозна опасност, по-специално за по-възрастните работници и тези със съпътстващи медицински проблеми или хронично заболяване.

Най-добрата агенция за подбор на персонал