Коя кръвна група е по-застрашена от COVID-19?

0

Лицата с кръвна група “0“ са по-защитени от заболявания от Covid-19, докато носителите на кръвна група “А“ и в по-малка степен на “АБ“, са по-предразположени към заболяването. Това заяви пред БНР проф. Фани Мартинова, специалист по трансфузионна хематология и клинична имунология. Тя поясни, че още в началото на миналата година са се появили много съобщения за връзката на носителството на определени кръвни групи със заболеваемостта от Covid-19.

По думите й, това не се дължи само на популационногенетичните проучвания – определянето на брой индивиди, притежаващи една или друга кръвна група. „Това се дължи на определена структура на кръвна група “А“. Която единствена от останалите кръвни групи притежава една захар, т.нар. „ацетил галактозамин“ на клетките на хората от кръвна група “А“. Тази захар липсва в клетките на кръвна група “0“ и авторите считат, че тази структурна разлика е в основата на това предразположение. Направени са десетки хиляди изследвания, може да се каже, че резултатите са достоверни. Но това говори само за едно генетично предразположение, а не за задължителност на заболяването или задължителност на предпазването от заболяването.“, каза още специалистът.

По данни от проучвания в Канада при изследвани 220 хиляди души е установено, че индивидите, които са с отрицателен резус фактор, имат по-нисък риск от заболявания, също така по-нисък риск за тежък коронавирус или от смърт. Въз основа на тези констатации авторите стигат до заключението, че с кръвта от тип “0“ с отрицателен резус фактор са индивидите с най-нисък риск от Covid-19 и тежко протичане

Проф. Мартинова каза още, че антителата са четири вида. Но най-достъпен е методът за определяне на т.нар. „неутрализиращи антитела“, тези които неутрализират вируса. Те са много високи след ваксина, особено след втората доза, и в много по-малка степен след преболедуване, където в рамките на два-три месеца този титър спада. Това не означава, че нямаме имунен отговор срещу вируса. Защото освен антителата, важен е и Т-клетъчният имунитет, обясни още проф. Мартинова. Тя допълни, че е малко известно да има връзка между имунитета, кръвосъсирването и възпалението. Сovid-19 е пример за такава връзка. Не само вирусният причинител, но и пътят на вируса, който е обикновено  свързан с дихателната система, се предизвиква възпаление в лигавицата на дихателните пътища. Също така и на храносмилателната система. Така се предизвиква възпаление, а то от своя страна предизвиква активиране на коагулацията на кръвосъсирването. „В този процес са включени всички кръвни клетки, не само тромбоцитите. В първия етап са включени и левкоцитите, в частност лимфоцитите като основните клетки на имунитета. Те се активират, активират се и тромбоцитите също от възпалението и по този начин се образуват левкоцитно-тромбоцитните агрегати, които са в основата на тромбите.“, обясни специалистът. По думите й тромбозите са по-различни, защото в този случай има съчетание на тромбоза с тромбоцитопения. Това са два различни процеса. Понижените тромбоцити, тромбоцитопенията, предизвиква кървене, а тромбозата всъщност спира кървенето.