Крадец-рецидивист отива за 3 години и четири месеца в затвора

0
Учител по физическо

37-годишен русенец ще прекара 3 години и четири месеца, съобщават от Районния съд в Русе. Д. К. ще изтърпи присъдата си при строг режим. Тя е наложена за кражба на пари, велосипед и монетници от вендинг-апарати. Тъй като Д.К. който е многократно осъждан, е признал изцяло вината си и е поискал съкратено следствие, размерът на наложеното му наказание лишаване от свобода е определен след редуцирането му с една трета, съгласно чл. 58а от НК.

Според обвинителния акт, на 24.03.2020 г. в дома си заедно с негов приятел употребили наркотични вещества и излезли навън. Стигнали до входа на Закрития пазар, подсъдимият казал на А. Й. да изчака на известно разстояние, след което разбил млекомат и взел намиращите се вътре 132 лв. на монети. Сетил се, че зад блок „Преслав“ също имало млекомат, разбил и него и се сдобил с още 138 лв.

На 28.05.2020 г. Д. К. видял велосипед, заключен за телефонен стълб, прерязал кабела на заключващото устройство и взел колелото. Малко след 20 ч. го предложил в залог на собственик на магазин за плодове и зеленчуци на ул. „Плиска“ срещу 20 лв. „само за няколко минути“. Тъй като подсъдимият не се върнал за велосипеда, свидетелят го прибрал в мазата си. Две седмици по-късно полицейски служители посетили търговския обект, показали на собственика снимка на подсъдимия, който го разпознал и предал колелото.

Д. К. се признал за виновен в това, че през периода 24.03.2020г.-28.05.2020г., в гр. Русе, в условията на опасен рецидив, в условията на продължавано престъпление – на три пъти, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на техническо средство, отнел чужди движими вещи: 2 броя пластмасови кутии за монети от 2 броя млекомати, паричната сума от 270,00 лева и 1 брой велосипед, всичко на обща стойност 508  лева. За това престъпление Районен съд – Русе му наложи наказание в размер на пет години лишаване от свобода, което след редуцирането с една трета се намалява на три години и четири месеца при първоначален строг режим.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Окръжен съд – гр. Русе.