Край на 45-ото НС, „Борисов 3“ отива окончателно в историята

0

Третото правителство на Бойко Борисов отива окончателно в историята. Очаква се днес президентът Румен Радев да разпусне 45-ото Народно събрание и да назначи служебно правителство, което да подготви предстоящите парламентарни избори.

Това ще стане с два отделни указа, които държавният глава трябва да издаде. Очаква се и указ, който да позволи новата Централна избирателна комисия да започне работа по подготовката на изборите.

Това ще бъде второто служебно правителство на президента Румен Радев. Първото той назначи буквално дни след встъпването си в длъжност като държавен глава в началото на 2017 г. Сега Радев отново съставя такъв кабинет броени месеци преди президентските избори, на които той ще се бори за втори мандат.

Генерал оглавява служебното правителство?

45-ото Народно събрание ще остане в историята като най-кратко просъществувалия. Скандалите и работата по тъмно бяха най-характерните черти по време на 9-те пленарни заседания, които проведе. Единствената „продукция“, която даде, бяха поправките в Изборния кодекс, по който трябва да се проведат изборите на 11 юли. И една ревизионна комисия, която трябваше да провери работата на правителството на Борисов. Прокуратурата започна проверка по повод изнесените твърдения в комисията, която проверява как са изразходвани държавни пари в последните 10 години.

Третото правителство на Бойко Борисов пък е деветдесет и шестото правителство на Република България. То беше избрано от 44-то Народно събрание на 4 май 2017 г. На 16.04.2021 г. 45-то НС гласува оставката му с 156 гласа „за“, 75 „против“ и 9 „въздържал се“.