Край на по-евтината „Гражданска“, ако колата се кара само в България

2
3891

Причината е, че с решение на Комисията за финансов надзор всяка сключена застраховка у нас трябва да важи за България, Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Това на практика означава, че ще плащаме пълната сума на застраховката, без значение дали смятаме да напускаме страната или не.

От Комисията за финансов надзор смятат, че застрахователите погрешно информират потребителите, че без зелената карта застраховката им не важи в ЕС. В момента в полиците пише, че в случай, че управляваме колата си извън България, а сме декларирали, че ще ползваме застраховката само тук, сме длъжни да доплатим още към вече купената полица.

С новата наредба от полиците ще изчезне опцията да изберем да караме колата си само в България. Вместо това ще пише, че застраховката е валидна на територията на целия Европейски съюз.

От двете съсловни организации на застрахователите засега отказват да коментират очаква ли ни сериозно поскъпване на задължителната “Гражданска отговорност”.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Само се чудят как да ни вземат парите тия хайдути, какво като е на много години автомобила след като му е направен основен ремонт на двигатела става като нов, кой и с какво ги измерва тези вредни емисии и има ли обявено какви са показателите при които дадена кола ги надвишава? Всичко е за пари иначе изобщо не им пука на Баджо колата дали е в нормите! И това за новите шофьори също е дискриминация за гражданската, защото щом е издържал изпита и е взел книжка той става редовен, като другите с повече стаж, защо ще плаща по-голяма такса? Като искат да им е чист въздуха да забранят вноса на стари коли и ще се возят само депутати, министри и мутри, пък ние ще си тропкаме пеш!

  2. Никога така наречените застрахователи не са представяли обосновка за исканията си.Толкова пари събрани по ГО,толкова обезщетения платени.Няма и да го направят,защото причината за поскъпването всяка година е единствено лакомията им.