Край на роуминга в ЕС!

0
таксите за роуминг

От днес, 15 юни 2017 г., таксите за роуминг за гражданите в Европейския съюз стават история.

Гражданите, които пътуват в Общността, както и в Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и някои отвъдморски територии на Франция, ще могат да се обаждат, да пращат съобщения и да общуват през мобилните си устройства на цените, които заплащат у дома. Това важи и за Великобритания, която все още е пълноправен член на Общността.

„Европейският съюз съществува, за да сближава хората и да улеснява живота им. Премахването на таксите за роуминг е истински европейски успех. Отсега нататък гражданите, които пътуват в ЕС, ще могат да се обаждат, да пращат съобщения и да общуват през мобилните си устройства на цените, които заплащат у дома. Премахването на таксите за роуминг е едно от най-големите и осезаеми постижения на ЕС. То е в основата на цифровия единен пазар на ЕС и е нова стъпка към изграждането на единно и устойчиво европейско цифрово общество, достъпно за всички европейски граждани ”, се подчертава в съвместно изявление на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

И все пак, за абонатите на българските телекоми остават някои „капани“, които потребителите трябва да познават.

Използваният план от потребителя тарифен план трябва да предлага услугата роуминг. Ако такава не се предлага, клиентът няма да може да използва въпросната SIM карта извън страната на местоживеене. Освен това, ако потребителят има план с допълнителен пакет роуминг, то той може да важи до изчерпването му.

Цените са изцяло според плана на потребителя. Дори и да има включени пакети с допълнителни минути или трафик, те трябва да се отброяват от оператора така, както и докато клиентът е в собствената си държава. След изразходването на плана, се преминава по стандартните тарифи на оператора.

За потребителите на предплатени карти, важат определените от оператора цени, които не трябва да превишават границите определени от ЕС: до 0.032 евро на минута за гласови разговори, 0.01 евро за един SMS и до 7,7 евро за 1GB мобилен интернет. Те се приспадат от наличната сума в картата, а след изчерпването ѝ услугата се прекратява.

Потреблението на интернет е ограничено до 50 евро за всички, преди да бъде спряно, освен ако потребителят не се е уговорил друго с оператора предварително. Целта е да се избегнат неочаквани от хората огромни сметки заради прекалено активно използване на интернет. Входящите обаждания и SMS стават безплатни.