Край на циганското лято, идва сериозно застудяване

0
Валежи и гръмотКрай на циганското лятоевични бури

Край на циганското лято и сериозно застудяване през седмицата прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология

Днес ще е предимно слънчево, в източната половина от страната с разкъсана висока облачност. По поречието на Дунав отново ще се образува мъгла или ниска слоеста облачност. До обяд мъглите ще се разсеят и видимостта ще се подобри. Ще бъде почти тихо, в Дунавската равнина със слаб северозападен вятър. Минималните температури ще са от 1° до 6°, максималните – между 19° и 24°, по-ниски в районите с по-трайна мъгла.През последните дни на месец октомври се очертава захлаждане. Температурите в края на следващата седмица ще паднат драстично до дневни стойности около 15 градуса.

Във вторник все още промяна на времето не се очаква. Ще остане топло за сезона, в повечето райони – и слънчево, само на отделни места в низините в източната половина от страната и по поречието на Дунав в часовете след полунощ и преди обяд ще има ниска облачност или мъгла. В Дунавската равнина ще се появи слаб северозападен вятър, а над страната – и разкъсана висока облачност. Максималните температури ще са над 20°, сутрешните ще са без особена промяна.

През нощта срещу сряда облачността ще се увеличи, на места в Северна България ще превали слаб дъжд. Вятърът навсякъде ще се ориентира от северозапад и ще се усили. С него ще започне да нахлува студен въздух. В сряда ще преобладава облачно време, на места с превалявания от дъжд. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще бъде умерен. Температурите ще продължат да се понижават, като в североизточните райони максималните ще останат под 10°, в останалата част от страната ще бъдат между 12° и 17°.

В четвъртък вече навсякъде дневните температури ще са предимно между 7° и 12°. Все още на места ще има и слаби превалявания, в планините над около 1500 м ще вали сняг. В петък ще се понижат и минимални температури – преобладаващите ще бъдат между 2° и 7°, в Североизточна България около 0°. През деня вятърът ще се ориентира от югоизток и ще започне затопляне. Ще остане предимно облачно, слаби превалявания ще има на места в Южна България.

В събота повишението на температурите ще продължи. Ще преобладава облачно време, но само на отделни места в крайните източни райони са възможни слаби превалявания. В неделя ще остане сравнително топло, но с повишена вероятност за валежи, а в югоизточната половина от страната има вероятност на места да са значителни.

Най-добрата агенция за подбор на персонал