Красотата на Ивановските скални църкви озари Народното събрание

0

Изложба, посветена на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, по-известен като Ивановските скални църкви, бе открита в Народното събрание.

Експозицията откриха председателят на Народното събрание Вежди Рашидов и областният управител на Русе Анатоли Станев. Изложбата включва 45 снимки и схеми, придружен с подробно описание върху общо 15 постера. Те разкриват историята на манастира в периода XIII-XV век. Специален акцент е поставен върху личността на създателя на обителта Св. патриарх Йоаким I. Детайлно са разгледани и стенописите, връзките на манастира с българския царски двор, ктиторски сцени, както и мястото му като духовно и културно средище.

Председателят на Народното събрание определи изложбата като „уникална“  и поздрави организаторите за положения труд. „Убеден съм, че изложбата ще предизвика интереса както на народните представители, така и на гостите на парламента“, коментира още председателят на народното събрание. „Стенописите са прекрасни и уникални шедьоври в европейската християнска иконописна школа“, допълни Рашидов. По неговите думи това е част от спецификата на България и по този начин тя се превръща в една още по-уникална държава.

„Вярвам, че чрез днешната инициатива успяваме да покажем пред обществеността, че Ивановските скални църкви са храм на българския дух и съкровищница на православието. Тук успешно в едно са слели всеотдайността, себеотрицанието, мъдростта, далновидността и дързостта на редица достойни българи, за които светът трябва да научи“, каза областният управител на Русе Анатоли Станев. Той определи събитието като знаково, тъй като настоящата изложба излага малко познати факти от вековната ни история и същевременно ни учи, че държавата е просперирала тогава, когато волята и куража, стремежът към нови знания, но и уповаването на завещаните принципи от предците ни, са били истинските движещи фактори не само сред обществото, но и за политиците.

„Не случайно фокусът на експозицията е поставен върху Св. Йоаким I, който освен духовник е бил и изключителен държавник. Именно стойностните каузи и моментите на съзидание трябва и днес да бъдат крайъгълният камък за обединение в обществото. Сигурен съм, че това е напълно постижимо, макар и на пръв поглед да изглежда трудна задача“, допълни още областният управител и благодари на председателя на Народното събрание Вежди Рашидов за възможността изложбата да бъде представена там, защото това е мястото, където държавността намира своя най-висш израз.

Експозицията ще може да бъде разгледана в Клуба на народния представител в българския парламент до 21-и ноември.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук