Кредитор поиска обявяване в несъстоятелност на „Евроманган“

Автор:
14 сеп. , 2017   Video

Дело за откриване на производство по несъстоятелност на “Евроманган” ЕАД започва в Окръжния съд в Добрич.

Делото, което е насрочено за 28 септември, е образувано по молба на “Петрол Асет” ЕООД – Добрич, на когото фирмата-концесионер на мангановия рудник “Оброчище” дължи 16 452 лева. Искът е за неплатено дизелово гориво и бензин.

Кредиторът иска съдът да обяви “Евроманган” ЕАД в несъстоятелност поради неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост. В исковата си молба “Петрол Асет” ЕООД посочва, че дружеството е спряло всички плащания, поради което е била изпратена покана за доброволно изпълнение с даден срок за плащане. До момента “Евроманган” ЕАД не е изпълнило паричното си задължение.

Окръжният съд назначи съдебно-счетоводна експертиза, която ще изяснява временни ли са затрудненията на ответника или имат траен и необратим характер. Тя трябва да отговори на въпроса какви са финансовите резултати на дружеството по балансите към периода 31.12.2013 г. – 31.12.2016 г., а също какви са стойността и структурата на активите на длъжника по балансите към посочения период. Ще се установява още какъв е размерът на изискуемите задължения на дружеството към всеки негов кредитор с изрично посочване на изискуемите публични задължения и задължения към персонала.

Както ТВН вече писа, в началото на месец юни прокуратура, полиция, НАП и ДАНС иззеха документите на концесионера на единствената в Европа манганова мина „Оброчище“ – компанията Евроманган“, а със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова концесионният договор на “Евроманган” за мина „Оброчище” беше прекратен за 14 дни. Причината тогава бяха неизплатени заплати на миньорите, които стачкуваха над 4 денонощия под земята.Comments are closed.