Кристиян Бойков и шефът му обвинени в тероризъм

0
153
Кристиян Бойков и шефът му

Кристиян Бойков и шефът му Георги Янков – „мениджър ключови клиенти“ във фирмата, са обвинени в тероризъм заради хакерската атака срещу НАП.

Това съобщи БТА, позовавайки се на Георги Стефанов, единия от техните адвокати. На Кристиян е повдигнато обвинение за извършителство на терористични действия по член 108а от Наказателния кодекс, а на другия обвиняем по случая – търговският директор на фирмата Георги Янков, за подбудителство. Обвиненията са по текст от глава „Компютърни престъпления“ в Наказателния кодекс, който се отнася до източване на данни от информационна система, която не е критична инфраструктура, по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група. Наказанието е затвор до осем години и глоба до десет хиляди лева

Ако бъдат признати за виновни, ги грози до 15 години затвор.

Преди дни задържаният за източването и публикуването онлайн на базата данни на НАП Кристиян Бойков беше освободен с мярка подписка. Янков е освободен под парична гаранция от 20 000 лв. Собственикът на фирмата в момента се намира в чужбина.

Прокуратурата обяви още, че при разкриптирането на компютъра на Бойков са били открити и файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.