КС реши: Министърът на правосъдието може да иска прекратяване на мандата на главния прокурор

0

Министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Това решиха единодушно членовете на Конституционния съд. Искането беше по питане на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който междувременно стана конституционен съдия. Стоилов не е участвал в гласуването.

Конституционните съдии приемат, че: „Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129, ал.3, т.5 от Конституцията“.

Разпоредбата гласи, че една от хипотезите за предсрочно прекратяване на мандата е „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“.

Очаква се след решението, както многократно заяви, министърът на правосъдието Надежда Йорданова да внесе искане във Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради нарушения, за които е била сигнализирана.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили