Синдикат поиска безплатен градски транспорт

0
Снимка: Unsplash

Въвеждане на безплатен градски транспорт, който се финансира от общините или държавата. Това вариантът за чувствително намаляване на въглеродните емисии, заяви икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова. Предложението бе направено по време на кръгла маса за бъдещето на обществения транспорт в условията на пандемия.

„Това е вариантът да намалим драстично въглеродните емисии, няма как да стане с допълнително орязване и с увеличение на цените на превозните документи. Виждаме борбата между двете власти – централна и местни власти, кой да поеме отговорността. Който и да поеме отговорността, е ясно, че това ще дойде през данъци и такси, които се събират в държавния бюджет, съответно общинския бюджет, защото безплатно ползване все пак не означава безплатен труд, безплатни резервни части и безплатни горива“, каза Григорова.

В момента подобно нещо няма как да се случи, разбра се от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че в момента държавната помощ е едва 10% от парите, които харчи общината по това перо. Над 35% от данъците на софиянци отиват за градския транспорт, каза още тя.

Само за последните няколко месеци сметките за ток на столичното метро са скочили в пъти, заяви пък директорът на „Метрополитен“ Стоян Братоев.