Културните институции в Русе отново излизат на протест

0

Актьори, музиканти, художници, помощен персонал от културните институции в Русе ще се включат в националния протест под наслов “Народ без култура е народ без бъдеще” утре, 6 декември.

Протестните действия ще се проведат пред Операта, от 12:00 ч., като в тях ще се включат културни дейци от синдикални структури на КТ “Подкрепа” в Държавната опера, Драматичен театър “Сава Огнянов”, Художествената галерия, Държавен архив Русе и други културни институции.

Основните им искания са:

  1. Да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19.
  2. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора.
  3. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и професионалните общински фолклорни ансамбли и общинските театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори

След протестите на 1-и ноември 2023 година в национален ефир министърът на финансите обеща повишение на бюджета за култура с 50 процента. Няколко дни по-късно това се оказа поредната лъжа. Този бюджет е само видимата част от айсберга, в който нашето общество е на път да катастрофира, категорични са творците.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук