Кунчев предлага задължителна ваксинация за медици и персонал в старчески домове

0
Ангел Кунчев, Снимка: БГНЕС

Да се въведе задължителна ваксинация за медици и работещи в социални домове. Това предлага главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той коментира, че досега многократно е доказано, че в социалните домове избухват огнища на коронавирус именно заради неваксиниран персонал.

Математик: Може да се очаква нов пик на заразени

„Това, което ще постигнем, е да не позволим, заради професионалните си отговорности, да заразяваме хора. Отдавна се видя, че в домовете за стари хора, например, неимунизиран персонал многократно внесе инфекцията и се стигна до епидемични взривове”, коментира Кунчев пред Нова телевизия.

И към момента ваксинацията у нас се движи с бавни темпове. Това и една от причините България да има залежали количества препарати, чийто срок на годност ще изтече в края на месеца.

Covid-19: 437 нови случаи, 53 починали

„На ден правим по 15-20 хил. имунизации, с този темп няма как да ги използваме. Ако те не намерят приложение в други страни, защото постоянно вървят такива разговори, и не стане дотогава удължаването на срока, тогава ще е първата по-голяма партида, на която ще й изтече срокът”, обясни Кунчев.