Кунчев предлага: Зелен сертификат или по-строги мерки

0
Ангел Кунчев, Снимка: БГНЕС

Да се въведе зелен сертификат за достъп до училища, университет, спортни и и обществени обекти или да се затегнат противоепидемичните мерки. Това предлага в свой доклад до министър Стойчо Кацаров главният здравен инспектори Ангел Кунчев. Причината е увеличената заболеваемост от коронавирус.

Според Кунчев затягането на мерките може да се избегне с въвеждане на т.нар. „зелен сертификат“, чрез който достъп до обектите ще имат ваксинирани, преболедували или хора с отрицателен тест. В противен случай трябва да се налагат забрани, твърди той.

Covid-19: Лек спад на новите случаи, усилва се натискът върху болниците

Ако не се въведе зелен сертификат, ще трябва да се спрат всички конференции и семинари, в курсовете в езиковите школи да има не повече от пет човека, да се прекратят присъствените занятия в университетите, да затворят школите по танци, фитнесите и басейните да работят с намален капацитет, заведенията с вечерен час – до 23 ч., а ресторантите към хотели, които се посещават не само от гости – да затворят. Освен това да маските в училищата трябва да станат задължителни за всички и да няма смесване на паралелки в извънкласни дейности. Онлайн обучение ще се въвежда при 14-дневна заболеваемост от над 500 на 100 хил. души, както и при отсъствие на 20 от учениците или поставяне под карантина на 30% от класовете.

Към момента няма окончателно решение за мерките. Те ще бъдат обсъдени в понеделник от експертен съвет по епидемиология.