Куп забавления за Деня на река Дунав

0

По случай предстоящия Ден на река Дунав Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и Сдружение „Дунавско сияние“  организират две събития, които ще предложат много забавления за русенци. На 29 юни /събота/ на русенския кей в 10 ч. малки и големи ще се състезават, ще творят и ще научат нови неща.

Със събитието на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ под наслов „Водни битки – лято 2024“ ще бъде даден символичен старт на лятната ваканция, ще се обогатят знанията на децата за реката и нейните обитатели и ще им бъдат предоставени възможности за творческа изява, спортна надпревара и много забавления. Участниците и най-активните от публиката ще получат и награди от неуморните аниматори на „Веселяците“.

Детският арт хепънинг, организиран от Сдружение „Дунавско сияние“ с финансовата подкрепа на общинската фондация, ще се проведе за трета поредна година в Деня на река Дунав. Екипът на сдружението предвижда работилничка за пясъчни картини и рисуване върху природни материали, викторина с въпроси за река Дунав и „магически“ научни експерименти. Русенци ще могат да видят и красивите водни създания, изработени през май и началото на юни в приложните арт работилнички в БЧК, Комплекса за социални услуги за деца и семейства и Двореца на децата от подрастващи в риск, неравностойно социално  положение и бежанци.

„Водни битки – лято 2024“ на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ ще предложи на публиката серия от забавни състезателни игри, в които ще се състезават 6 отбора, съставени от трима играчи. Желаещите да се запишат за участие могат да го направят предварително на имейл rusefreespiritcity@gmail.com или на тел. 089 7917474. Игрите са подходящи за деца на възраст 10+, като се допуска участието и на родител. Предизвикателствата ще са свързани с преодоляване на препятствия, точност, ловкост, баланс и бързина.

През цялото време на празника ще се рисува голяма цветна творба на асфалт, която ще бъде посветена както на Деня на река Дунав, така и на 70-ата годишнина на Дунав мост. Годишнината на съоръжението официално ще бъде отбелязана на 20 юни, а със своята рисунка на асфалт децата символично ще почетат важната роля на моста, благодарение на който България е свързана със съседна Румъния и останалите държави от Европейския съюз. Организаторите канят малки и големи любители художници от всички възрасти, които да допринесат за пресъздаването на река Дунав.

На кея ще има още работилници за хартиени кораби, лодки, жабки, рибки и капитански шапки, които ще бъдат ръководени от талантливите аниматори от Професионалната гимназия по туризъм. Те ще допринесат и за веселото настроение с игрите и анимациите, които ще представят.

В събитието ще се включат още представители на Басейнова дирекция „Дунавски регион“ и на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе. Децата ще разберат колко важен ресурс е водата, особено в пожароопасни ситуации, ще могат да разгледат отблизо пожарна кола, да сложат пожарникарска каска и да се снимат за спомен. Организаторите на събитието ще осигурят водни пистолети пръскалки за желаещите да се включат във финалната водна битка на събитието.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук