Купуват електробуси с икономисани пари по европрограми

0
407
За пръв път от близо половин век

Община Русе ще закупи електробуси с икономисани пари по европейски програми. Това каза на вчерашната сесия на Общинския съвет зам.-кметът по европейско развитие на Русе Страхил Карапчански. По думите му, през следващия програмен период акцентът ще бъде върху поетапно закупуване на нов подвижен състав и изграждането на ново собствено депо на дружеството „Общински транспорт“ – Русе. Подадени са искания до управляващите органи на оперативните програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“ с икономисаните средства да се закупят нови превозни средства, предимно електробуси. Община Русе ще участва и със собствени средства, ще се търси партньорство и с Европейската инвестиционна банка.

До месец септември ще влезе в действие и новата транспортна схема на обществения транспорт, каза още зам.-кметът Карапчански. Тя е изработена да база резултатите от анкетно допитване, в което са участвали 12 000 русенци. Целта е с новите разписания и линии да се създаде нова организация на пътническите превози.

Има готовност за въвеждането на електронни билети за градския транспорт, които да се закупят през мобилния телефон, каза още Карапчански.