Квадратни или кръгли часовници. Кое да изберем?

0

На пазара се предлагат толкова много марки часовници, което затруднява избора. Понякога някои хора избират часовник на база функциите му, а други разглеждат и избират часовника като визия. Циферблатът е най-важната част на часовника. Другите характеристики като стоманена или кожена верижка на часовника могат да бъдат сменени, но циферблатът е ядрото му. Часовниците са проектирани по различни начини, затова е наше задължение да изберем най-добрия.

Има два популярни дизайна при корпусите на дизайнерските мъжки часовници – такива с кръгла и такива с квадратна форма. Часовниците с кръгла форма се продават по-добре от тези с квадратна, най-вероятно поради психологически причини – това е семантичната представа на хората за това как следва да изглежда един часовник. Квадратните часовници са необичайни за разлика от кръглите, които дори децата са свикнали да виждат и приемат за нормални. Часовник с кръгъл циферблат работи с две стрелки, които правят едно завъртане около кръга. На по-късата стрелка й отнема 12 часа за направата на едно пълно завъртане около кръга, а на по-дългата 60 минути. Вътрешните компоненти са направени така, че да се въртят около ос, а корпусът му да е кръгъл.

Часовник с квадратен циферблат често седи по-добре на китката и удобно се свързва с каишката. Той е проектиран да създаде повече повърхност, което дава на производителя повече място за функционални характеристики. Този дизайн също така радва и окото.Особено разпространен е квадратния дисплей при евтините смарт часовници например.Това е така, тъй като те много често се ползват за спорт или за измерването на различни показатели като пулс, изминати крачки и други, а квадратния циферблат позволява показването на повече информация по едно и също време, а освен всичко друго плътното прилепване по ръката създава комфорт и удобство за собственика на часовника. Разбира се има и смарт часовници с кръгли дисплеи, които са най-често с по-висока цена понеже наподобяват изключително много стандартните часовници, но в същото време имат и смарт функции.

Като цяло няма особени различия между часовниците с кръгла и тези с квадратна форма. Това, което е от значение е часовникът Ви да е голям и разположен в центъра. Квадратните часовници изглеждат по-прости, а фоновите им изображения стоят много добре с изрязаните им краища.

Часовникът с квадратна форма е по-малко популярен, но и по-женствен. По данни на Timebox.bg кръглите часовници са много по-популярни и съставляват около 80 процента от часовниците,които се продават. От друга страна, квадратните часовници се харесват на много жени – като например добре познатите Cartier Tank и класическите часовници Longines.

Няма големи различия между квадратните и кръглите часовници, тъй като и двата вида служат на една и съща цел, освен ако не са заместител на телефон, разбира се.Някои хора може да си мислят, че ако циферблатът на смарт часовник е кръгъл, то би имало проблем например с четенето на текст, тъй като тя ще изчезва повече от кръглия екран, което на практика може и да не е така, затова стигаме до заключението, че квадратните и кръглите часовници все пак са еднакви.

Часовниците с кръгла форма са по-познати, защото психологически хората са склонни да мислят, че ръчният часовник винаги трябва да е кръгъл.

И двата типа часовници – кръгли и квадратни – имат своята функция. Те изпълняват една и съща работа. Това, което варира са предпочитанията на хората по отношение на външния им вид.Всеки дизайн е свързан с компромиси и балансиране между различни качества, за да се стигне до най-ефективния краен дизайн. Умните часовници по принцип имат правоъгълна форма, защото най-вече показват текст.