КЗК запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация

0
162

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) извърши внезапна проверка на място в офиса на Българската петролна и газова асоциация.

Действията са в рамките на акция за установяване на евентуално извършени нарушения, свързани с недопустими практики при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно. Проверяват се както отделните хоризонтални, така и вертикалните нива от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Трейднет Варна“ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.

При посещението на проверяващия екип е установено, че офисът на Асоциацията е заключен и недостъпен. Не са установени представители на БПГА. Опитите на проверяващия екип да се свърже с такива на публикувания в интернет страницата на БПГА телефонен номер са безуспешни.

Според законодателството офисът ще остане запечатан до осигуряване на достъп и реално извършване на проверка. При нарушаване на целостта или унищожаване на печатите, поставени при извършването на проверката, ще бъде наложена имуществена санкция в размер до едно на сто от общия оборот за предходната финансова година на сдружението.

Комисията за защита на конкуренцията започна проверка за това как се определят цените на масовите автомобилни горива преди месец. Беше обявено, че ще бъдат проверени всички етапи – от производството до бензиностанцията. Повод за образуваното производството e постъпил сигнал от Върховната административна прокуратура (ВАП), според който има несъответствие между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47,4% според Агенция „Митници”) през март и намаляването на цените на дребно на горивата у нас (с около 11%).

Действията идват на фона на обявяването намерението на властта да бъде създадена “Държавна петролна компания”, която да се грижи за управлението на резерва от горива. В допълнение се планира и изграждането на държавни бензиностанции. Целта е да се осигури честен пазар и ниски цени за крайния потребител. Именно това породи и въпроса нужно ли е предпроемането на такъв държавен разход, имайки предвид, че точно проверките на КЗК до момента никога не са установявали монопол на пазара.