КЗП предупреждава: Внимавайте при празничните оферти, може да крият уловки

0
32
Идентични храни и напитки в България

Празничните оферти за смартфони и договори за мобилни услуги може да крият уловки, предупреждават от Комисията за защита на потребителите.

Един от най-често поставяните „капани“ при закупуване на телекомуникационни устройства или подписване на договори с мобилни оператори при рекламираните празнични оферти е потребителите да се обвържат с търговеца за дълъг срок при уж по-изгодни условия, които обаче впоследствие да се окажат различни от представените.

По думите на председателя на КЗП Димитър Маргаритов, нерядко търговците използват момента на празничната еуфория и че хората са отделили по-големи за техните възможности средства и опитват да пробутват договори, които могат да ги обвържат за много дълъг срок с услуги, за които те дори не са и подозирали и въобще не им трябват. Той препоръча дори и да се бърза, да се прочетат внимателно договорите, преди да бъдат подписани.

При покупката на хранителни стоки за празничната трапеза трябва да се внимава със срока на годност на продуктите, особено по-скъпите или предлаганите в пакет, тъй като „има сега афинитет към по-скъпи и хубави неща, може да се окаже, че са залежали“.

Когато не са опасни за здравето, те могат да бъдат продавани, но задължително трябва да бъдат обособени на отделен щанд и със съответната информационна табела да бъде пояснено на потребителите, че става въпрос именно за такъв тип стоки”, уточни Маргаритов.

За почивните дни Комисията за защита на потребителите ще има дежурни екипи и при проблеми гражданите могат да се обръщат към институцията за консултации и помощ.