LAFKA ли ще продава илачи?

0

Правителството ще отпусне 327 000 лева на частния инвеститор „Пос Фарма“ за поставянето на 1000 вендинг машини за лекарства в селата и малките градове в страната. Отделно държавата ще окаже съдействие на фирмата за получаване на всички нужни разрешения, става ясно от одобрения проект на Меморандум за разбирателство между кабинета и търговското дружество „Пос Фарма“ АД.

Това пише в поста си във Фейсбук шефката на Фармацевтичиня съюз унас д-р Стоимена Асенова, като се позовава ина публикации в печата.

Според някои информации за тази цел ще се използват познатите  досега и неработещи в момента павилиони LAFKA.

Проучванията на фирмата са показали, че сега снабдяването с медикаменти е недостатъчно в 4569 населени места с над 1.4 млн. души.

Продажбата на хапчета ще става успоредно и с консултации по телефона, както и със събирането на база данни за здравословното състояние на клиентите. За целта от „Пос Фарма“ ще инвестират 20 млн. лв., като средствата ще бъдат от кредит от Първа инвестиционна банка.

В позиция до медиите на Българския фармацевтичен съюз (БФС) се казва, че продажбата на лекарства не може да се осъществява с автомати и това е незаконно според сега съществуващата уредба. „Сегашният ред е създаден, за да може да се гарантира безопасността на хората, които приемат лекарства и да се осигури рационална употреба на медикаментите, тъй като те са особен вид продукти, които могат да помогнат, но и могат да навредят“,  заявяват от БФС. Макар и в момента у нас да има вендинг машини, в тях се продават само ханчета без рецепта, докато от проекта не става ясно дали и занапред това ще остане така.

Кои са „Пос Фарма“ АД? Справка в Търговския регистър показва, че компанията е създадена през лятото на 2019 г. с капитал от 180 000 лв. и предмет на дейност – търговия с лекарства. Първоначално нейни съдружници са Едуард Мътърян (67%) и Иван Манолов (33%). В началото на тази година е взето решение за увеличаване на капитала на компанията с още 100 000 лв. Тогава се включва и Емил Папазян, който става собственик на 10 000 акции и държи 35.71% от капитала. Останалите се разпределят между Мътърян (31.29%) и Манолов (33%), който е и изпълнителен директор на дружеството, пише http://skener.news/.

Според в. „Капитал“ зад мащабния проект за разполагане на 1000 автомата по селата и изграждане на кол център стои бивш служител на депутата Веселин Марешки („Воля“), а миноритарен партньор е свързан с депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски.

В позицията си от БФС напомнят, че проектът „представлява значима промяна в лекарствоснабдяването, която следва да се обсъжда с всички заинтересовани страни в дух на консенсус, а Българският фармацевтичен съюз не е търсен или канен за консултации и становище.“

БФС пита правителството дали е потърсено мнението на Министерството на здравеопазването и/или Изпълнителната агенция по лекарствата към МЗ; дали проектът съобразен с настоящото законодателство; как ще се осигури съответствието на отпускането на лекарствени продукти с правилата за добра фармацевтична практика?

„Категорично заявяваме, че новите технологии следва да са в полза на фармацевтичните консултации и в полза на пациентите. Фармацевтичната грижа не бива да се свежда само до управление на софтуер и продажба с автомати“, завършват от Българския Фармацевтичен съюз.

Снимка: http://skener.news/

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили