Лампата, убила жена в тунела „Ечемишка“, била вързана с тел

0
Снимка: BgOnAir

Конструкцията на осветителната система, която падна и уби жена в тунела „Ечемишка“ на магистрала „Хемус“ през 2017 г., е била привързана с тел. Това става ясно от гражданското дело, което наследниците на загиналата водят срещу агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), пише „Сега“. Институцията е осъдена да им плати общо 600 хил. лв. – по 150 хил. лв. на двете й деца, вдовеца и майка й.

Е.М. загина през февруари 2017 г., след като конструкцията с осветлението падна и удари колата, в която тя се возеше. По това време време движението бе двупосочно в едната тръба на тунела заради поредния ремонт в съседната. След нелепия инцидент осветлението бе спешно подменено.

От материалите по делото обаче става ясно, че смъртта на жената е резултат от десетилетия безхаберие от страна на АПИ. Осветлението в тунела е било монтирано през 1984 г. и оттогава е оставено без поддръжка. Въпреки че седем години по-рано е имало подобен инцидент, но без фатален край, мерки отново не са взети.

Пред съда АПИ е излязла с твърдението, че това е „случайно събитие“. Съдия Евгения Генева от Софийския окръжен съд е записала в решението, че това е абсурдно. Тя нарежда АПИ да плати и разноските по делото. Решението обаче не е окончателно.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили