„Лъвове“ дариха на Русенската болница апаратура за $ 100 000

0
3673

В навечерието на Деня на белия бастун, здравното заведение получи от Лайънс клуб „Сексагинта Приста”, с подкрепата на Лайънс клуб „Русе”, Лайънс клуб „Истър” и Младежки „Лайънс клуб” Ретинална камера за ранна диагностика на заболявания на ретината при недоносените деца. Стойността на апаратурата е  $100 000. Подобни камери в страната има още три, но русенската е на най-съвременно технологично ниво. Освен за лечение на деца, апаратурата ще може да се използва и при възрастни пациенти.

По думите на президента на Лайънс клуб „Сексагинта Приста“ д-р Теодора Константинова, средствата за закупуване на очния скенер са събирани в продължение на 3 години чрез различни дарителски акции. Финансова подкрепа е оказала и „Лайънс Интернешънъл“ чрез проект на Лайънс клуб „Сексагинта Приста” за 57 000 $.

Модерната апаратура ще се ползва от отделението по неонатология в АГ-комплекса и отделението по очни болести. С нея ще се подобри поставянето на ранна диагноза и предотвратяване на необратимата слепота на новородените недоносени деца. Статистиката показва, че годишно в Русенско се раждат между 150 и 200 деца с такива проблеми. С апаратурата ще се извършва профилактика и на всички новородени деца за вродени очни заболявания и придобити заболявания в детската възраст. Тя ще се използва и за изследвания на възрастни хора.