Лазерното радио е стъпка към супербърз WiFi навсякъде

0
120
Лазерното радио е стъпка към супербърз WiFi навсякъде

Изследователите от Харвардското училище по инженерство и приложни науки са разработили метод за безжично предаване на радиочестота чрез полупроводников лазер. Пробивът е забележителен напредък, описан в докладите на Националната академия на науките на САЩ.

Новата разработка може да използва лазери, за да излъчва микровълни, да ги модулира и да приема външни радиочестотни сигнали, което отваря възможността за „ултра-високоскоростен WiFi“ достъп. Използването на инфрачервен честотен гребен в лазерите за генериране на терахерцови дължини на вълните, способства за предаване на данни със скорост, стотици пъти по-бърза от днешните безжични интернет услуги.

Вече е възможно да се извличат и предават безжични сигнали от честотния гребен, благодарение на създаването на антена в стил „заешки уши“, която може да приема и дешифрира информацията, която се предава от лазера. Изследователите отбелязват, че най-новото развитие е добре за бъдещето на безжичната комуникация, но действителното използване на терахерцовата комуникация все още е далеч от практичното.

Лазерите са жизнеспособна възможност за пренос на данни и дори водещи компании като Facebook и Google вече експериментират с тях за доставянето на високоскоростен интернет в районите с недостатъчно обслужване и покритие.